Monday, October 31, 2011

Butter Up, Butternut

Rostad butternutsquashsoppa - lenaste lena
Ingredienser: olivolja, butternut squash, sötpotatis, morot, potatis, gul lök, vitlök, timjan, lagerblad, vitt vin/matlagningsvin, grädde, vitpeppar & havssalt
Doften av härligt jordig rostad sötma 

Skala & skär rotfrukter i bitar

Rosta tillsammans med olivolja, hela vitlöksklyftor, lagerblad & timjan i 225 grader C
Butternutsquashsoppa går i höstens färger

De rostade grönsakerna ges ett uppkok tillsammans med vitt vin/matlagningsvin, grönsaksbuljong & grädde

Mixa soppan slät & smaksätt med vitpeppar & havssalt

Rostade pumpafrön ger fin brytning




Sunday, October 30, 2011

Leafy Tea

Svart te - en höst- & halloweenvärmare



Saturday, October 29, 2011

Caribbean Dream

Ananas- & passionsfruktdessert - varm som en sommarvind
Passionsfrukt - egentligen ett bär & en ljuvlig C-vitaminkälla
Karribisk dröm

Dela & gröp ur passionsfrukt, blanda med vaniljpulver, råsocker & rom och värm upp tills sockret är löst

Dela ananas, strö på råsocker & flagad mandel och grilla i ugn på 225 grader C



Friday, October 28, 2011

Fried Red Tomatoes

Fritera mera - såsom i bifftomat & fetaost
Skiva bifftomat & tag ur kärnorna
Ett får, en get - fetaost i bitar
Dubbelpanering à la grecque

Blanda skorpmjöl med svartpeppar, salt, vitlökspulver & torkade kryddor - persilja, timjan & rosmarin

Vänd tomatskivor och fetaostbitar först i mjöl, därefter i uppvispat ägg & slutligen i brödpanering

Fritera i 180-gradig frityrolja tills gyllene

Låt rinna av på papper



Thursday, October 27, 2011

Climb That Tree, Broccoli

Broccoli, broccola, vad ska vi laga idag
Soup me up!

Ingredienser soppa: olivolja, gul lök, vitlök, purjolök, broccoli, grönsaksbuljong, vitt vin/matlagningsvin, lagerblad, matlagningsyoghurt, persilja, vitpeppar & havssalt



Wednesday, October 26, 2011

Sweet Potato, Sweet As Can Be

Sötpotatis i ugn - gott till det mesta
En knöl ej som andra knölar
Skivad sötpotatis i form med olivolja, timjan, svartpeppar & flingsalt bakas i 225 grader C
Några hela vitlöksklyftor kanske åker med
Sötast av sötast - sötpotatis



Tuesday, October 25, 2011

Spicy Character Lentils

Röda linser blir till karaktärsstark gröt, gryta, soppa eller kalla det vad du vill
Ingefära, vitlök & chili - stapelvara i det asiatiska köket
Röda linser anytime - frukost, lunch eller middag

Ingredienser: matolja, ingefära, vitlök, chili, röd paprika, röda linser, citrongräs, limeblad, buljong & kokosnötsmjölk

Hacka & fräs grönsaker & kryddor. Tillsätt sköljda linser, buljong & kokosnötsmjölk. Låt koka al dente. Späd med buljong till önskad konsistens.
Ingefärste gör susen enligt Ayurvedisk medicin

Ingredienser: skivad färsk ingefära & te-vatten



Monday, October 24, 2011

Pretty Pink Pomegranate



Att separera granatäpplefrön i vatten går smidigt & snabbt

Mixa alla ingredienser, dekorera med granatäpplefrön, rostad valnöt & flytande honung.

Ät, njut & må bra.
Granatäpple - en underbart vacker C-vitamin booster


Sunday, October 23, 2011

Fish & Veggies All in One

Grönsaksrensning

Ingredienser: gul lök, vitlök, purjolök, röd paprika, fänkål, skärböna, tomat, bladpersilja, rosmarin, mandelpotatis & citron

Blanchera skärbönor & flå tomater,
Skär, hacka & blanda samman alla grönsaker.

Tillsätt grädde, crème fraîche, vitt vin/matlagningsvin, citronsaft, tomatpuré, paprikapulver, vitpeppar & flingsalt
Skjuts in i ugnen

Valfri vit fisk saltas, peppras & placeras i en smord ugnssäker form.

Skalad mandelpotatis läggs längs kanterna, varpå grönsaks- samt gräddblandningen hälls över fisk & potatis.

Grädda i 200 grader C.
Fisk-salabim


Saturday, October 22, 2011

Ouch, Cactus

Ljuvligt söt fikonkaktus i skiftande färger
Fruktigt färgstark suckulent piggar upp


Friday, October 21, 2011

Pizza, Same But Different

Pizza Bianco
Surprise ingredient
Ingredienser deg: 50 g jäst, 1 tsk flingsalt, 1/2 dl olivolja, 3 dl vatten & 7 dl mjöl

Ingredienser topping: olivolja, portobellosvamp, päron, mozzarellaost, gorgonzolaost, parmesanost, kapris, rosmarin, svartpeppar & flingsalt
Giant pizza time
Tiny pizza time
Plenty tiny pizza time


Thursday, October 20, 2011

Cheesy Figues

Smältande grönmögelost med karamelliserade fikon
Fikon - du ömtåligt vackra frukt
Ingredienser karamelliserade fikon: 4 färska fikon, 2 msk råsocker, finhackad rosmarin, (1 tsk fikonbalsamico) & 2 msk marsalavin

Låt fikonhalvor försiktigt koka ihop med socker & rosmarin, tillsätt marsalavin mot slutet, låt svalna, servera eller lägg upp på glas
Munch time!


Wednesday, October 19, 2011

Tuesday, October 18, 2011

All Senses Shrimp & Vegetable Wok

Räk- & grönsakswok öppnar sinnen
Ingefära, vitlök & chili ger krydda & hetta
Underbar smaksättare från svenska S.ÅS. - Coming soon to a store near you!
Ingredienser wok: matolja, chili, vitlök, ingefära, gul lök, paprika, zucchini, räkor, S.Å.S., japansk soja, spenat, koriander & lime


Monday, October 17, 2011

Yummie Blue Cheese Pasta

Smarrig blåmögelostpasta
Blåmögelost ger sälta & karaktär
Ingredienser pastasås: olivolja, gul lök, vitlök, champinjoner, blåmögelost, grädde, vatten, soja, gröna ärtor, persilja, svartpeppar & salt


Sunday, October 16, 2011

Beef Please, Count Stroganov

Biff Stroganoff med pepparrot, dill & citron ger dimension
Potatis blir till mos
Biff Stroganoff w/ a twist

Ingredienser gryta: olivolja, gul lök, vitlök, nöt- eller vegokött, spansk peppar, röd paprika, tomatpuré, vatten, smetana/ctème fraîche/grädde, balsamico, soja, paprikapulver & salt

Fräs gul lök, vitlök, spansk peppar, röd paprika & kött i olivolja. Tillsätt övriga ingredienser & låt puttra.

Toppa med riven pepparrot, dill & citron, servera med potatismos.