Ugnsstekt majskyckling och ugnsrostade rotfrukter med mängder av citron & rosmarin
Marinerad majskyckling
Skölj kycklingen i vatten, fyll skrovet med rosmarinkvistar & citronklyftor - fäst med tandpetare om det behövs, placera rosmarinkvistar mellan bröstfilé & skinn, bind upp kycklingen, pressa citronsaft över, salta & peppra & låt vila, gärna ett dygn eller två
Krispig utanpå & saftig inuti
Värm ugnen till 250 grader C, sänk värmen till 180 grader C, ställ in kycklingen med en stektermometer mellan lår & bröst, pensla med smör med jämna mellanrum, tag ut ur ugnen då stektermometern visar på 70 grader C eller när låret enkelt lossar, låt vila, skär upp & servera
Rostad sötpotatis, palsternacka, morot & potatis tillsammans med hela vitlöksklyftor, olivolja, citronsaft, rosmarin & flingsalt i 225-gradig ugn
Stänk lite vatten på rotfrukterna om de börjar ta alltför mycket färg, så bränns de inte
Citron- & rosmarinmarinerad quornfilé - ett härligt alternativ